Rechtse AfD klopt Merkel in thuisbasis

De partij van de Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft een zware verkiezingsnederlaag geleden in haar eigen thuishaven, de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren. De CDU zakt naar de derde plaats en wordt voorbijgestoken door het AfD, de rechtse partij die het opneemt tegen de vluchtelingenpolitiek van Merkel. Dat blijkt uit de eerste prognoses.

De socialisten van de SPD komen als grootsten uit de kiesstrijd en haalden zo’n dertig procent van de stemmen. De rechts-populistische Alternative für Deutschland (AfD) haalt maar liefst 21 procent van de stemmen en wordt zo de tweede grootste partij van de deelstaat. De CDU van Merkel wint in haar ‘heimat’ slechts twintig procent van de stemmen en is dus kleiner dan de AfD, een ware blamage.

Coalitie
Vertaald in zetels zou de SPD er 25 halen en de CDU vijftien, waardoor hun coalitie blijft standhouden. De AfD zou zeventien zitjes krijgen.

Tegen vluchtelingen
Pas drie jaar geleden gesticht, zetelt de AfD nu al in negen Duitse deelstaatparlementen. In Saxen-Anhalt haalde de partij met 24,3 procent haar beste resultaat. De partij wint stemmen door hun hevige oppositie tegen het vluchtelingenbeleid van Merkel.

Bekijk ook: