Moeder Teresa heilig verklaard

Paus Franciscus heeft Moeder Teresa vandaag heilig verklaard. Op een viering op het Sint-Pietersplein in Rome sprak hij de daartoe gebruikelijke formule uit. De winnares van de Nobelprijs voor de Vrede, die als 'Engel van de Armen' bekend werd, kan twintig jaar na haar dood wereldwijd als heilige vereerd worden in de Katholieke Kerk. Honderdduizenden gelovigen volgden de ceremonie op het Sint-Pietersplein en applaudisseerden.

De heiligverklaring is een van de snelste in de geschiedenis van de Katholieke kerk. Al in 2003 werd Moeder Teresa zalig verklaard. De Albanese non, die ook de Indiase nationaliteit had, bekommerde zich in Calcutta (vandaag Kolkata) over de armen en behoeftigen met de Missionarissen van Naastenliefde, haar orde. Met haar engagement werd ze wereldberoemd, ook al was ze niet onomstreden.

De belangstelling voor de heiligverklaring in Rome was enorm. Op het Sint-Pietersplein waren honderdduizenden mensen aanwezig en de ceremonie werd in ruim honderd landen op de televisie uitgezonden. Talrijke internationale delegaties, ook uit India, woonden de heiligverklaring bij. De veiligheidsdiensten hadden duizenden manschappen ingezet en boven het Vaticaan was zondagmorgen een vliegverbod van kracht.