Oezbekistan rouwt om “despoot” Karimov

In Oezbekistan zijn twee dagen van nationale rouw afgekondigd na de dood van president Karimov, de man die het land jarenlang met ijzeren hand bestuurde. Onder grote belangstelling is zijn lichaam in de hoofdstad Tasjkent naar de luchthaven gebracht. Van daaruit wordt Karimov naar zijn geboorteplaats Samarkand overgevlogen, waar hij begraven wordt.

Duizenden Oezbeken stonden in de rij om een laatste groet te brengen aan hun overleden president. Heel wat mensen barstten in huilen uit toen de stoet met het stoffelijk overschot van president Karimov passeerde. Karimov was duidelijk geliefd bij de bevolking, hoewel hij zijn land volgens mensenrechtenorganisaties leidde als een autoritaire despoot. 25 jaar lang heeft Oezbekistan nooit een andere president gekend dan Karimov. Als gestaalde communist duldde hij geen enkele oppositie. 

Gisteren was er lange tijd onduidelijkheid over de dood van Karimov omdat de staatstelevisie de geruchten hardnekkig bleef ontkennen, maar 's avonds kwam dan uiteindelijk de officiële bevestiging. De Oezbeekse president was 78 en overleed aan een hersenbloeding. Vanuit de hoofdstad Tasjkent wordt zijn lijk met het vliegtuig overgebracht naar Samarkand. Daar is hij geboren en wordt hij begraven.