VS zal klimaatakkoord ratificeren

Ook de Verenigde Staten zullen het klimaatakkoord van Parijs ratificeren. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama bevestigd tijdens zijn bezoek in China. Eerder ratificeerde het Chinese parlement het klimaatakkoord al.

Obama en de Chinese president Xi Jinping hebben in het Chinese Hangzhou samen aan secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Staten de instrumenten ter ratificatie van dit verdrag overhandigd. Het akkoord, dat vorig jaar in december werd ondertekend door bijna 200 landen, is het eerste universele actieplan om de impact van de klimaatverandering te beperken en de stijging van de gemiddelde temperatuur wereldwijd onder de 2 graden Celsius te houden. 

Keerpunt
Toekomstige generaties kunnen de akkoorden van Parijs beschouwen als het "moment dat wij eindelijk hebben beslist onze planeet te redden", zei Obama. "Uiteindelijk betekent het (verdrag) een keerpunt voor onze planeet". Geciteerd door de conservatieve nieuwszender Fox voegde Obama eraan toe dat samenwerking "de enige beste kans is die wij hebben" om onze planeet te redden. "Dit is geen strijd die een land alleen kan voeren, hoe machtig het ook is."

Via een tolk viel Xi Jinping hem bij door te zeggen te hopen dat na de aankondiging door de VS en China andere landen nu ook in actie schieten. Eerder op dag ratificeerde het Chinese parlement het akkoord.

Grote vervuilers
China en de VS zijn samen verantwoordelijk voor 40 procent van de uitstoot van koolstofdioxide (CO2), de drijvende kracht achter de opwarming van de planeet. Hun goedkeuring is dan ook een goede zaak voor het slagen van het klimaatakkoord.

Voor de ratificatie door China en de VS hadden 24 landen het akkoord al geratificeerd, maar zij tellen slechts voor 1 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. Obama kan het verdrag zonder toestemming van zijn Congres in werking laten treden.