China tekent klimaatakkoord

Het Chinese parlement heeft zaterdag het klimaatakkoord van Parijs geratificeerd. Dat meldt het Chinese staatspersagentschap Xinhua. De goedkeuring kwam er enkele uren voordat president Xi Jinping en zijn Amerikaanse collega Barack Obama een ontmoeting hebben.

Het akkoord, dat vorig jaar in december werd ondertekend door bijna 200 landen, is het eerste universele actieplan om de impact van de klimaatverandering te beperken en de stijging van de gemiddelde temperatuur wereldwijd onder de 2 graden Celsius te houden. 

Het akkoord wordt pas van kracht nadat 55 landen het hebben ondertekend, die samen verantwoordelijk zijn voor minstens 55 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Dat China en de Verenigde Staten het akkoord goedkeurden, is dan ook een grote stap. Tot op heden hadden 24 landen het akkoord bekrachtigd, maar zij waren maar goed voor 1 procent van de uitstoot.

Klimaatadviseur van het Witte Huis Brian Deese kondigde eerder deze week aan dat een samenwerking tussen de VS en China, die samen verantwoordelijk zijn voor 40 procent van de wereldwijde uitstoot, "ons zal helpen om dichter bij ons doel te komen".