FBI geeft verhoor Clinton vrij

De Amerikaanse FBI heeft vrijdag een samenvatting vrijgegeven van een drie uur durend verhoor van de Democratische presidentskandidate Hillary Clinton. Clinton werd op 2 juli verhoord over het gebruik van een private emailserver toen ze nog minister van Buitenlandse Zaken. Uit de documenten blijkt dat Clinton minstens 39 keer antwoordde dat ze zich cruciale informatie niet meer herinnerde.

Clinton verklaarde onder meer dat ze "zich geen briefing of training kon herinneren vanuit de overheid in verband met het bewaren van federale documenten of het omgaan met geclassificeerde informatie", zegt de Amerikaanse zender CNN. Het interview toont bovendien aan dat Clinton "zeer onvoorzichtig" was geweest, zoals FBI-directeur James Comey eerder al verklaarde. Ze vertelde ook dat ze niet op de hoogte was dat de markering "C" betekende dat een document geclassificeerd was.

Er loopt intussen al meer dan een jaar een onderzoek naar Clinton omdat ze een privéserver heeft gebruikt voor haar mails als minister van Buitenlandse Zaken. 

13 gsm’s
Uit een document over de voortgang van het FBI-onderzoek naar de e-mails blijkt bovendien dat Clinton 13 verschillende mobiele toestellen gebruikte met haar twee gekende e-mailadressen. Dat is opmerkelijk omdat Clinton eerder verklaarde dat ze haar private e-mailadres gebruikte uit praktische overwegingen, omdat ze niet met verschillende gsm's wilde werken.