IS eist aanval Denemarken op

Terreurgroep Islamitische Staat heeft de aanval opgeëist tegen politieagenten in Denemarken.  Een drugsdealer van Bosnische origine schoot daarbij eerder deze week een burger en twee agenten neer. De dader werd zelf ook neergeschoten en overleed later aan zijn verwondingen. 

Bij een politieactie in Christiania werden woensdag twee agenten en een burger neergeschoten. Een van de politiemensen werd daarbij zwaargewond en moest ook een operatie ondergaan. De dader, een 25-jarige Deen van Bosnische origine, had volgens de speurders banden met een jihadistische groep uit Duitsland, en sympathiseerde met IS. De speurders benadrukten echter ook dat er geen bewijzen zijn dat de dader islamistische motieven had. 

"Er zijn nog steeds geen elementen in het onderzoek die bewijzen dat zijn sympathieën voor IS de acties van de dader hebben beïnvloed", schreef de politie van Denemarken nog op Twitter. 

IS heeft de dader via zijn propagandakanaal Amaq ondertussen een "soldaat van IS" genoemd. "De dader van de aanval tegen de politie in Kopenhagen heeft deze operatie uitgevoerd als antwoord van de oproep om aanslagen te plegen tegen de landen van de coalitie", aldus Amaq, dat verwijst naar de coalitie geleid door de VS die aanvallen uitvoert tegen de jihadisten in Syrië en Irak.