Oezbeekse president dan toch overleden

Islom Karimov (78), de president van Oezbekistan, is overleden. Het nieuws werd zopas bevestigd door de Oezbeekse regering. Daarmee komt een einde aan een week vol geruchten.

Er heerst al een hele week verwarring over de gezondheidstoestand van de Oezbeekse president Islom Karimov, die Oezbekistan leidt sinds 1991. De Oezbeekse overheid had afgelopen zaterdag via een mededeling laten weten dat het staatshoofd getroffen was door een hersenbloeding, maar bleef verder zeer karig met informatie: enkel zijn hospitalisatie werd toen officieel bevestigd.

De erg beperkte hoeveelheid informatie trok daarom een stroom van geruchten op gang. Nog diezelfde dag berichtten de media dat de president overleden was en ook de dagen daarop werd nog volop gespeculeerd over zijn gezondheidstoestand. Volgens sommige media werd zijn uitvaart al in orde gemaakt en zou hij een dezer dagen al begraven worden. De jongste dochter van de president ontkrachtte de berichten door een foto te posten op Instagram waarin ze liet weten dat haar vader "stabiel" was, maar intussen werd het bericht ook alweer verwijderd.

Al condoleances
Vandaag leek er dan eindelijk duidelijkheid: volgens het persagentschap Reuters hadden enkele diplomatieke bronnen het overlijden bevestigd en vanochtend condoleerde ook de Turkse premier Binali Yildirim de Oezbeekse bevolking met het verlies van het staatshoofd. "Karimov is dood. Dat Allah hem laat rusten in vrede", klonk het in aanwezigheid van journalisten. "Als Turkse republiek delen wij het leed van het Oezbeekse volk".

Ook het Turkse persbureau Interfax meldde dat het staatshoofd overleden was, maar trok daarna het bericht weer in “omdat het via een technische fout de wereld was ingestuurd”. 

De Oezbeekse regering ontkende de geruchten deze ochtend opnieuw met klem, al gaven ze wel toe dat de president zich in een “kritieke toestand” bevond na een “scherpe achteruitgang van zijn gezondheidstoestand”. Iets later op de dag kwam dan toch de officiële bevestiging: de Oezbeekse president is overleden.

Geen opvolging geregeld
Islom Karimov leidde Oezbekistan met ijzeren hand sinds 1991, toen het land onafhankelijk werd na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Zijn hardhandig regime kreeg de afgelopen jaren steeds meer kritiek van mensenrechtengroepen.

Gevreesd wordt dat het overlijden van de president tot grote instabiliteit in het land kan leiden. De opvolging van de autoritaire Karimov is immers niet geregeld.