Dossier Vluchtelingencrisis

Vreselijk beeld Alan is exact één jaar oud

Een jaar geleden werd de wereld geschokt door het beeld van Alan Kurdi. De driejarige Syrische jongen ontvluchtte met zijn familie de oorlog in Syrië en verdronk in de Middellandse Zee, toen hij de oversteek naar Europa waagde. Alan werd het gezicht van de vluchtelingencrisis. De dodentol op de Middellandse Zee is sindsdien alleen maar gestegen. Het afgelopen jaar zouden er twaalf procent meer migranten gestorven zijn, die via die weg Europa probeerden te bereiken. Dat zegt Oxfam en de organisatie klaagt daarmee het Europese beleid aan. "Het beleid van afschrikking moet op de schop." Wat is er een jaar na Alan nu eigenlijk veranderd?

Op 2 september 2015 spoelde het levenloze lichaam van de driejarige Alan aan op het strand. In een gammel bootje waagde hij met zijn familie de oversteek naar het eiland Kos. Het bootje sloeg om en Alans vader was de enige die het drama overleefde. Heel de wereld reageerde geschokt op de beelden van de kleine Alan. De Britse krant The Independent vroeg zich toen af: "Als deze uitzonderlijk sterke beelden van een Syrisch kind dat aanspoelt op een strand de houding van Europa tegenover vluchtelingen niet kan veranderen, wat dan wel?"

De tante van Alan Kurdi reageerde aan VTM NIEUWS enkele weken na de feiten op het drama. Aangeslagen deed ze haar relaas van de feiten. “Dit doet een oorlog met kinderen: ze achterlaten. Ze werden geboren tijdens de oorlog en sterven tijdens de oorlog. Die miljoenen vluchtelingen hebben echt hulp nodig.”

12 procent meer
Een jaar later is de situatie er niet op verbeterd, zegt Oxfam. "Erger nog, sinds de dood van Alan zijn 4181 vluchtelingen en andere migranten gestorven op hun weg naar Europa. Dat waren er het jaar daarvoor 3713, een stijging van meer dan twaalf procent dus." Oxfam roept de Europese leiders op om haar "gefaald" beleid niet als een oplossing te verkopen aan regeringen over de hele wereld. Later deze maand is er een VN-top over de wereldwijde vluchtelingencrisis in New York. "De onderhandelingen naar aanleiding van de top waren teleurstellend. Regeringen waren zeer egoïstisch, terwijl steeds meer mensen sterven", zegt Liesbeth Goossens van Oxfam Solidariteit.

Twee weken geleden werd nog maar eens bewezen wat de kracht van een beeld kan zijn. Na een bombardement op Aleppo werd de vijfjarige Omran samen met zijn familie uit een verwoest huis gered. Bebloed en compleet van de kaart werd hij neergezet in een ambulance. Zijn broertje overleed later aan interne bloedingen. De gruwel van de oorlog in Syrië kreeg nogmaals een gezicht. Heel de wereld vraagt zich nu af of dit beeld er wel in zal slagen iets te veranderen.