SpaceX-raket ontploft op Cape Canaveral

Een SpaceX-raket is op het lanceerplatform in Cape Canaveral in Florida ontploft. De exacte oorzaak is nog niet gekend, maar er liep iets mis tijdens een test. Even na de eerste ontploffing zou er nog zeker een ontploffing te horen zijn geweest. Er is een enorme rookontwikkeling.

De ontploffing zou zelfs gebouwen in de omgeving op hun grondvesten hebben doen daveren, zeggen getuigen op sociale media. SpaceX is een Amerikaanse ruimtetransportbedrijf. Het bedrijf werd in 2002 opgericht en ontwikkelde de Falcon-raketten. Dat zijn onbemande, herbruikbare ruimteraketten die goederen van en naar het internationaal ruimtestation ISS vervoert. De raket van het type Falcon 9 zou op 3 september opstijgen met een Israëlische satelliet.

Op beelden, die enkele uren na de ramp de kop op staken, is te zien hoe de raket ontploft. De exacte oorzaak is nog steeds niet bekend.

Het bedrijf achter de Falcon-raketten is in handen Elon Musk en hij ook de man achter Tesla. Naast zijn verovering van de autowereld, was hij aan toe aan een ruimte-avontuur, maar dat wordt nu (even) in de kiem gesmoord.

"Dit is zeer slecht voor SpaceX"
Volgens Dirk Frimout, de eerste Belg ooit in de ruimte, is het ongeluk een zware klap voor SpaceX, want hun lanceerbasis is vernield. Het is nu belangrijk dat ze snel vinden wat er is juist fout gelopen.