Michel Temer nieuwe president Brazilië

In Brazilië is de75-jarige Michel Temer ingezworen als nieuwe president. Hij was al drie maanden interim-president, na de schorsing van Djilma Rousseff. Gisteren heeft de senaat Rousseff definitief afgezet na beschuldigingen van gesjoemel met haar begroting.

Dilma Rousseff werd gisteren met een ruime meerderheid van 61 stemmen tegen 20 weggestemd in de Senaat. Temer erft een land dat in een diepe economische crisis is verzakt, maar hij beloofde "een nieuw tijdperk" beloofd voor de grootste Latijns-Amerikaanse economie.

Gesjoemel
Aanleiding voor de afzetting zijn de beschuldigingen dat de 68-jarige Rousseff met de begroting gesjoemeld zou hebben om zo de groeiende tekorten in crisistijd weg te werken. Zelf wast ze haar handen in onschuld en spreekt ze over een coup die door haar tegenstanders op poten werd gezet, bedoeld om een einde te maken aan dertien jaar heerschappij van de Arbeiderspartij. De hele saga loopt al een hele tijd, tegen een achtergrond van economisch onweer en corruptieschandalen.

Bekijk ook: