"Nieuw tijdperk voor Brazilië"

Michel Temer, de nieuwe president van Brazilië, heeft "een nieuw tijdperk" beloofd voor de grootste Latijns-Amerikaanse economie, enkele uren nadat Dilma Rousseff gisteren door de Senaat werd afgezet voor het opsmukken van de begroting.

"Vandaag starten we een nieuw tijdperk van twee jaar en vier maanden, dat moet eindigen met het applaus van de Brazilianen. Dat zal niet makkelijk zijn", zei Temer tijdens de eerste vergadering van zijn kabinet, die live werd uitgezonden op de televisie. De 75-jarige Temer was al interim-president van Brazilië sinds mei. Na de afzetting van Rousseff gisteren werd hij officieel aangesteld als president, wat hij zal blijven tot aan de volgende verkiezingen eind 2018.

Verwacht wordt dat zijn conservatie regering de dure sociale programma's zal terugschroeven om zo de begroting in evenwicht te krijgen en de economie in Brazilië nieuw leven in te blazen. Temer is nog maar weinig bekend op het wereldtoneel, maar zal zondag zijn debuut maken op de G20 in China. Daar zal hij waarschijnlijk zijn liberale programma uiteenzetten.

Afgezet
Gisteren heeft de Braziliaanse Senaat met de vereiste tweederdemeerheid ingestemd met het ontslag van de linkse presidente Dilma Rousseff. Er stemden 61 volksvertegenwoordigers voor haar afzetting, twintig stemden tegen. Daarmee is het eerste vrouwelijke staatshoofd van Brazilië uit haar functie ontheven.

Gesjoemel
Aanleiding voor de afzetting zijn de beschuldigingen dat de 68-jarige Rousseff met de begroting gesjoemeld zou hebben om zo de groeiende tekorten in crisistijd weg te werken. Zelf wast ze haar handen in onschuld en spreekt ze over een coup die door haar tegenstanders op poten werd gezet, bedoeld om een einde te maken aan dertien jaar heerschappij van de Arbeiderspartij. De hele saga loopt al een hele tijd, tegen een achtergrond van economisch onweer en corruptieschandalen.