Spanje kan (nog) geen regering vormen

De ontslagnemende Spaanse premier Mariano Rajoy (Partido Popular) heeft zoals verwacht in het parlement een vertrouwensstemming verloren over de vorming van een nieuwe regering. Vrijdag vindt een nieuwe stemming plaats. Als Rajoy opnieuw verliest, moet Spanje nog maar eens naar de stembus trekken. 

Spanje blijft na vandaag alweer zonder een regering zitten. Tijdens een vertrouwensstemming in het parlement ging de ontslagnemende premier Rajoy op zoek naar de goedkeuring om een regering te vormen. Daar had hij een absolute meerderheid voor nodig, maar de oppositiepartijen staken daar een stokje voor. Rajoy haalde zo slechts 176 van de 350 stemmen binnen, net meer dan de helft. 

Vrijdag vindt een nieuwe stemming plaats, waarbij een eenvoudige meerderheid volstaat. Als de conservatieve PP, de liberalen van Ciudadanos en een regionale partij van de Canarische Eilanden het vertrouwen in hem behouden, kan hij dus waarschijnlijk aan zijn opdracht starten. Zo niet dreigen er nieuwe parlementsverkiezingen aan te komen. 

Maandenlange strijd
Sinds de parlementsverkiezingen van december 2015 en die van juni 2016 zijn de traditionele en nieuwe partijen er niet in geslaagd het eens te raken over de vorming van een meerderheid. Rajoy, die sinds 2011 premier was, oefent de functie van regeringsleider sindsdien ad interim uit.