Nooit telde Afrika minder olifanten

Het aantal olifanten in Afrika ligt veel lager dan tot nu toe werd aangenomen. Er zouden nog amper 352.000 olifanten leven in Afrika. Dat concludeerden honderden wetenschappers die twee jaar intensief hebben samengewerkt aan een uitgebreide inventarisatie en werd bekend gemaakt door de organisatie Elephants Without Borders (EWB).

Het aantal olifanten is vooral afgenomen sinds Europa het continent is beginnen te koloniseren, daarvoor leefden er zo’n 20 miljoen exemplaren in Afrika. De telling van de olifanten vond plaats in 18 verschillende Afrikaanse landen en gebeurde grotendeels vanuit de lucht. Niet alle landen waren bereid om mee te werken, zoals Namibië. In Zuid-Soedan of de Centraal Afrikaanse Republiek werd de telling geschorst vanwege de oorlogen die er woeden. 

Stropers
Uit wetenschappelijk onderzoek bleek volgens CNN dat Afrika in 1979 maar 1.3 miljoen olifanten telde, de populatie daalde toen met 144.000 exemplaren tussen 2007 en 2014. De grootste oorzaak van de vermindering van de olifanten, zijn de stropers die er niet voor terugdeinzen om de dieren te slachten. Vooral in de landen Mozambique en Tanzania is het aantal olifanten fors gedaald. Volgens onderzoekers zullen er binnen negen jaar amper 175.000 olifanten overblijven, want er worden momenteel per jaar meer olifanten gedood dan er worden geboren.

Dode olifant brengt amper iets op
Naast natuurliefhebbers vinden ook economen dat er minder gestroopt moet worden op de dieren. Volgens CNN levert een dode olifant een stroper 100 dollar op terwijl een levende olifant de economie van een land makkelijk een miljoen dollar kan opleveren aan ecotoerisme.