"Adnani rekruteerde Abaaoud"

Abu Muhammad al-Adnani, de woordvoerder van IS die bij een luchtaanval zou zijn omgekomen, stond ook bekend als hoofd buitenlandse operaties. In die functie hoedanigheid selecteerde en trainde hij een generatie Europese jihadi's als Abdelhamid Abaaoud, die de aanslagen in Parijs op 13 november leidde. Dat zegt terreurexpert Claude Moniquet van het European Strategic Intelligence and Security Center (ESISC).

Volgens Moniquet kan Adnani zeker beschouwd worden als een van de organisatoren van de aanslagen als die in Parijs en Brussel. “Binnen de geheime dienst van IS is een afdeling opgericht die operaties in het buitenland moet uitvoeren. Als hoofd van die buitenlandse operaties rekruteerde Adnani onder andere Abaaoud. Daarnaast zette hij zogenaamde 'lone wolves', eenzame wolven, aan om aanslagen te plegen. Hij heeft een zeer grote rol gespeeld."

Moniquet verwijst naar de bevindingen van Westerse inlichtingendiensten, maar ook naar de verklaringen van gearresteerde IS-leden. Zo schreef de New York Times al meermaals over dergelijke verklaringen, waarin naast Abaaoud steevast Adnani genoemd werd als degene die achter recente aanslagen in het buitenland zat.

Twijfel over dood
Toch is Moniquet voorzichtig, omdat er geen sluitend bewijs is dat Adnani effectief is omgekomen. "IS maakt een moeilijke periode door. Ze hebben er alle belang bij om te laten uitschijnen dat Adnani dood is. Ze hebben dat ook met Abaaoud gedaan, tot op het punt dat ze rouwbetuigingen overmaakten aan zijn familie. Alleen foto's zouden kunnen aantonen dat Adnani overleden is, maar die zal IS wellicht niet vrijgeven. De tijd zal uitwijzen of zijn dood al dan niet in scène is gezet."