Dossier Vluchtelingencrisis

Jaar na "Wir schaffen das": is het gelukt?

Exact een jaar geleden sprak Angela Merkel voor het eerst de historische woorden “wir schaffen das” uit, omdat Duitsland volgens haar perfect de vluchtelingencrisis aankon. Nu geeft de Duitse bondskanselier zelf toe dat haar land te laat reageerde. "Ook wij Duitsers hebben het probleem te lang genegeerd", zei ze aan de krant Süddeutsche Zeitung.

"In 2004 en 2005 waren er al heel veel aankomsten van vluchtelingen, maar we lieten het aan Spanje en anderen aan de buitengrenzen om het probleem op te lossen", zei Merkel. "Na de vele vluchtelingen die we opnamen tijdens de oorlogen in Joegoslavië, was Duitsland behoorlijk blij dat het vooral aan anderen was om de kwestie aan te pakken."

Miljoen vluchtelingen
In 2015 nam Duitsland meer dan een miljoen vluchtelingen op. Velen van hen trokken naar Duitsland omdat Merkel een toevluchtsoord beloofde aan wie de oorlog in Syrië ontvluchtte. "Duitsland zal Duitsland blijven, met alles dat ons dierbaar is", zei Merkel nog aan de krant.

In de vluchtelingencrisis nam Merkel vorig jaar het voortouw door te zeggen dat Duitsland "het vluchtelingenprobleem aankon". De uitspraak werd het symbool van de strijdvaardige maar nuchtere aanpak van de vluchtelingencrisis in Duitsland.

Lof
Over heel de wereld werden de woorden van Merkel bejubeld. Het Amerikaanse tijdschrift Time riep haar zelfs uit tot ‘Persoon van het Jaar’, als eerste vrouw in 27 jaar. “Geen enkele andere Westerse leider groeide op achter een muur en begrijpt hoe mensen naar vrijheid snakken en welke risico's ze daarvoor willen nemen", zei het magazine toen. Ook werd Merkel getipt als één van de grote kanshebbers van de Nobelprijs voor de Vrede.

Kritiek
Toch kreeg de uitspraak van Merkel ook bakken kritiek, zowel in binnen- als buitenland. De Beierse eerste minister Horst Seehofer (CSU) vond duidelijk dat Merkels beleid faalde. "Het probleem is te groot en de oplossing is onbevredigend", zei hij.

Ook in ons land werden de woorden van Merkel gehekeld. N-VA-voorzitter Bart De Wever sprak zelfs van een “epic fail”. “Ik denk politiek dat ze haar eigen graf heeft gegraven. Duitsland kan dat niet aan; geen enkel land kan dat aan. Dit soort migratie is ook geen zegen voor een land, ook niet economisch. Je kan dat met geen enkel cijfer onderbouwen”, zei hij in VTM NIEUWS.