Waarom al-Adnani een 'dikke vis' was bij IS

De woordvoerder van Islamitische Staat, Abu Muhammad al-Adnani, werd gisteren gedood door een Amerikaanse luchtaanval. Dat meldt het persagentschap van de terreurgroepering Amaq. Al-Adnani was een van de beruchtste figuren van de terreurgroep. Maar wie was hij nu weer precies?

Abu Muhammad al-Adnani werd geboren in Syrië, in de provincie Idlib. Het grote publiek leerde hem voor het eerst kennen in de zomer van 2014, toen hij in een boodschap de stichting van het ‘IS-kalifaat’ wereldkundig maakte, met Al-Baghdadi als 'kalief' aan het hoofd. Doorheen de jaren verwierf hij de status van woordvoerder van IS, door de vele videoboodschappen waarin hij opdook.

Brein achter aanslagen in Westen
Naast propagandachef, werd al-Adnani ook gezien als het brein achter een aantal aanslagen in Europa. Hij stond aan het hoofd van de IS-tak die operaties in het buitenland coördineert en strijders en aanslagplegers van over de hele wereld rekruteert. Zo zou al-Adnani ook Abdelhamid Abaaoud hebben gerekruteerd, die wordt gezien als het brein achter de aanslagen in Parijs in november 2015.

Adnani werd vooral bekend met zijn oproepen om in het Westen zogenaamde lone wolf-aanslagen te plegen. Zo riep hij in mei zijn aanhangers via een audioboodschap op om aanslagen te plegen in westerse landen tijdens de ramadan. “Ramadan is de maand van invasie en jihad”, liet IS-woordvoerder Abu Mohammed al-Adnani toen verstaan. “Maak van deze maand, met de wil van God, een maand van ellende voor de ongelovigen overal ter wereld." Het leverde hem de bijnaam 'minister van Aanslagen' op.

Hoge prijs op zijn hoofd
De Verenigde Staten hadden een prijs van ruim 5 miljoen dollar (ongeveer 4,5 miljoen euro) beloofd voor tips over de IS-woordvoerder. Volgens een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie werd gisteren een gerichte aanval uitgevoerd op Adnani, al bevestigde hij niet dat het kopstuk daarbij is omgekomen. Zijn dood werd wel gemeld door het persagentschap Amaq dat door Islamitische Staat als spreekbuis wordt gebruikt. Hoe oud hij precies geworden is, is onduidelijk.

Al-Adnani is overigens niet de eerste topman van de terreurorganisatie die gedood werd. De afgelopen maanden heeft Islamitische Staat nog een aantal kopstukken verloren. Zo kwam in april Abu Saif om het leven, hij was lid van de oorlogsraad van IS. In juli meldde IS dan weer de dood van Omar al-Shishani. Hij werd gezien als de minister van Oorlog van IS. Er zijn wel twijfels of hij echt dood is: al-Shishani werd namelijk al verschillende keren doodverklaard. 

Bekijk ook: