Grootste vulkaan van IJsland op uitbarsten

Het lijkt erop dat de grootste vulkaan van IJsland, de Katla, binnenkort zal uitbarsten. Veel signalen wijzen daar alvast op, zo meldt de weerdienst van IJsland. Gisteren vonden twee bevingen sterker dan vier op de schaal van Richter plaats in de krater van de vulkaan. Men vreest nu dat de trillingen een uitbarsting kunnen versnellen.

Het gaat om de Katla, een vulkaan van 1.450 meter hoog. Eerder barstte die al uit in 1955 en in 1999, maar de uitbarstingen waren toen niet hevig genoeg om een ijslaag die de krater afdekt helemaal te doorbreken. De omgeving had er toen dus geen last van. In 1918 was dat wél het geval. Na die uitbarsting spuwde de vulkaan zo’n vijf weken lang as de lucht in. Sinds de jaren zestig wordt al gewacht op een nieuwe grote uitbarsting.

Twee aardbevingen die gisteren plaatsvonden, zouden er nu op wijzen dat die uitbarsting er zit aan te komen. De twee bevingen waren sterker dan vier op de schaal van Richter. Dat zijn de zwaarste bevingen sinds 1977. Gevreesd wordt dat de trillingen een uitbarsting ook nog eens kunnen bespoedigen.

Eyjafjallajökull 
De Katla is een van de grootste, meest actieve en tegelijk een van de gevaarlijkste vulkanen. Het is namelijk een vulkaan met een enorme magmakamer en dat kan bij een uitbarsting ernstige gevolgen hebben. Wat de Katla vooral gevaarlijk maakt, is dat een uitbarsting enorme overstromingen op het eiland tot gevolg kan hebben, aangezien de warme lava grote stukken ijs en sneeuw kan doen smelten.

In 2010 veroorzaakte de uitbarsting van de vulkaan Eyjafjallajökull op IJsland grote problemen. Er werden meer dan 100.000 vluchten afgelast omdat er gevreesd werd dat lavadeeltjes de turbines van de vliegtuigmotoren zouden blokkeren.