Apple moet 13 miljard ophoesten

Technologiegigant Apple moet meer dan 13 miljard euro terugbetalen aan Ierland. Het bedrijf heeft jarenlang onterecht van fiscale voordelen kunnen profiteren in het land, meent de Europese Commissie (EC). 

Apple sloot in 1991 en 2007 overeenkomsten met de fiscus in Ierland, waar de hoofdzetel van zijn Europese activiteiten gevestigd is. Daardoor betaalde het technologieconcern jarenlang relatief weinig belasting over zijn verkopen in Europa. In ruil voor de belastingdeal werden in Ierland vele banen gecreëerd.

13 miljard
"De Commissie kwam na onderzoek tot de conclusie dat Ierland Apple onwettig belastingfaciliteiten heeft verleend, zodat Apple jarenlang aanzienlijk minder belastingen moest betalen dan andere ondernemingen", zei Europees commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager. Volgens de Europese steunregelingen zijn gerichte belastingvoordelen voor specifieke ondernemingen onwettig.

De EC becijferde dat Apple 13 miljard euro ongeoorloofde belastingvoordelen had bekomen. Ierland moet die nu van Apple terugvorderen met rente.

"Geen belastingvoordeel"
De Ierse regering betwist echter de hele beslissing. "Ierland heeft Apple geen belastingvoordelen toegekend", zegt de regering. "Alle belastingen die moesten betaald worden, zijn betaald en er is geen ongoorloofde staatssteun verleend." Ierland gaat nu in beroep tegen de Europese Commissie.

Ook technologiebedrijf Apple zelf gaat de beslissing aanvechten. "We gaan in beroep en hebben vertrouwen dat de beslissing terug wordt gedraaid", zegt de multinational. "Apple volgt de wet en betaalt alle belastingen die het moet betalen, waar het ook actief is." Volgens Apple houdt de EC geen rekening met de Ierse belastingregels en het internationale belastingsysteem. De multinational beweert ook dat het optreden van de Europese Commissie de investeringen en de jobcreatie in Europa schaadt.

Hervorming vennootschapsbelasting
Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) ziet in de beslissing een argument voor een hervorming van de vennootschapsbelasting. "Dit bewijst nog maar eens dat Europa verschillende belastingregimes in het vizier heeft, en dat een grondige hervorming van de vennootschapsbelasting dus noodzakelijk is", klinkt het op zijn kabinet.