Op 1 dag tijd 6.500 migranten gered

De Italiaanse kustwacht heeft gisteren ruim 6.500 bootvluchtelingen gered voor de Libische kust. Het gaat om een van de hoogste aantallen geredde migranten op één dag in de Middellandse Zee in de afgelopen jaren.

Het operatiecentrum voerde gisteren zo'n veertigtal reddingsoperaties, en kon daarbij 6.500 migranten redden. Dat meldt de Italiaanse kustwacht op Twitter. "We hebben het uitzonderlijk druk gehad vandaag", bevestigt ook de woordvoerder van de kustwacht, zonder te spreken van een record.

Zondag werden al meer dan 1.100 migranten gered in dezelfde zone. In de afgelopen vier dagen ging het in totaal om 10.000 vluchtelingen. In het algemeen kwamen in de maand augustus wel minder asielzoekers aan dan de afgelopen jaren. Het Hoog VN-Commissariaat voor de Vluchtelingen (UNHCR) liet enkele dagen geleden weten dat al 105.000 asielzoekers de oversteek maakten.

Vertrek in vlagen
Het vertrek van migranten vanuit Libië naar Europa gebeurt altijd in vlagen. De meeste mensen proberen de oversteek te maken wanneer de zee kalm is en een zuidenwind de boten in de richting van de internationale wateren leidt.

Volgens het UNHCR kwamen dit jaar al 3.100 migranten om terwijl ze de oversteek maakten. 

Foto: archieffoto