Amatrice mag slachtoffers begraven

De Italiaanse regering heeft dan toch toegegeven aan de vraag van de inwoners van Amatrice om de overledenen van de aardbeving in hun eigen dorp te kunnen begraven.

Omdat het afgelegen Amatrice momenteel moeilijk bereikbaar is en een grote uitvaartplechtigheid tal van logistieke problemen zou stellen, hadden de Italiaanse autoriteiten gesuggereerd om dinsdag een mis te houden in de provinciehoofdstad Rieti. Daar bevinden zich reeds tientallen lichamen uit het bergdorp. De bevolking van Amatrici wou echter niet weten van een plechtigheid in het ruim zestig kilometer verderop gelegen Rieti.

"We gaan niet naar Rieti. Geef ons onze doden terug", zo citeerde het Italiaanse persbureau Ansa anonieme overlevenden uit het dorp die hun beklag maakten bij de civiele bescherming. Premier Matteo Renzi besloot in te binden. "De begrafenis van de slachtoffers zal plaatsvinden in Amatrice, zoals de burgemeester en de lokale bevolking vragen. En zoals het hoort!", zo tweette Renzi, die verwacht wordt op de plechtigheid.

292 doden
De aardbeving van vorige week woensdag heeft Amatrice zowat van de kaart geveegd. Maandag vonden reddingswerkers nog twee lichamen onder het puin. Dat brengt de dodentol op 292, zo deelde Immacolata Postiglione van de civiele bescherming mee. Alleen al in Amatrice zijn tot dusver 231 slachtoffers geteld.

 

Bekijk ook: