"Toeristen in India: laat jurkjes thuis!"

De Indiase minister Mahesh Sharma is kop van jut nadat hij buitenlandse toeristen had afgeraden om een jurk te dragen in zijn land. Het is niet de eerste keer dat hij omstreden uitspraken doet.

Mahesh Sharma had zondag meegedeeld dat toeristen bij aankomst op de luchthaven een lijstje zouden krijgen met adviezen over hun verblijf in India. Zo zouden vrouwelijke toeristen afgeraden worden om 's avonds alleen op pad te gaan in kleinere dorpen, alsook om een jurk te dragen. 

De minister werd meteen bedolven onder kritiek en moest vandaag zijn boodschap bijsturen. Hij had het naar eigen zeggen enkel gehad over religieuze plaatsen, zoals tempels. "Ik heb zelf twee dochters...Ik zou vrouwen nooit zeggen wat ze wel en niet mogen dragen."

Omstreden figuur
Mahesh Sharma is lid van de nationalistische hindoepartij Bharatiya Janata (BJP) van premier Narendra Modi. Omstreden verklaringen maakten hem al eerder een mikpunt van spot. Zo zei hij vorig jaar nog dat een avondje stappen voor meisjes geen deel uitmaakt van de Indiase cultuur.