Miljoen Afghaanse kinderen ondervoed

In Afghanistan kampen een miljoen kinderen jonger dan vijf jaar met ondervoeding. Daardoor zijn ze kwetsbaar voor ziekten die in andere landen makkelijk kunnen worden behandeld. Dat blijkt uit een VN-rapport.

Ondervoeding is de 'stille moordenaar' van Afghaanse kinderen, zo staat in het rapport van de Verenigde Naties. "Van elke duizend baby's die geboren worden, zullen er 55 sterven voor de leeftijd van vijf jaar", klinkt het. Van hen overlijdt 82 procent vóór hun eerste verjaardag. 

Het aantal ondervoede kinderen onder de ontheemde bevolking is bijzonder hoog en neemt toe door het aanhoudende conflict in de regio. In de eerste helft van dit jaar stierven ook 388 kinderen bij gevechten tussen Afghaanse veiligheidstroepen en militanten.

Vaak voorkomende ziektes de boosdoener
De meeste kinderen komen om door makkelijk te voorkomen of behandelen ziektes zoals diarree en longontsteking. In Afghanistan worden die vaak voorkomende ziektes "gevaarlijker door de bijkomende aanwezigheid van ondervoeding", aldus de VN. 

Volgens het rapport zijn 2,7 miljoen mensen in Afghanistan getroffen door ondervoeding. Slechts zestig procent van de Afghaanse bevolking is gedekt door gezondheidsvoorzieningen, die ook weinig doen om aan de noden van ondervoede kinderen te voldoen. In landelijke gebieden is er toegang tot een minimale gezondheidszorg, of is die gewoonweg onbestaande.