Na 52 jaar zwijgen wapens in Colombia

Sinds middernacht Colombiaanse tijd, of 7 uur Belgische tijd, is een officiële wapenstilstand ingegaan tussen de regering en de Colombiaanse Farc. Daarmee lijkt er een einde te komen aan een conflict dat ruim 52 jaar lang heeft geduurd.

Afgelopen donderdag kondigde de Colombiaanse president Juan Manuel Santos al een wapenstilstand af. Gisteravond stemden ook de Farc-rebellen in om de wapens officieel te laten zwijgen. "Ik vraag aan al onze commando's, aan al onze eenheden en aan al onze strijders om definitief de wapens neer te leggen en de vijandelijkheden te stoppen tegen de Colombiaanse overheid vanaf middernacht", zei Farc-leider Timoleon Jimenez ("Timosjenko") gisteren in Havana.

Nog niet helemaal afgerond
De officiële wapenstilstand is een gevolg van het vredesakkoord dat vorige week gesloten werd, na bijna vier jaar onderhandelen. Het akkoord kwam er na een marathonsessie van zes dagen onderhandelen.

Het akkoord zal in september ondertekend worden, waarna de Colombiaanse bevolking in oktober over het akkoord moet stemmen tijdens een referendum. In het akkoord zijn onder meer landbouwhervormingen, acties tegen drugshandel, politieke participatie van gedemobiliseerde guerrillastrijders en de creatie van een systeem van overgangsrechtspraak opgenomen.

Van zodra het vredesakkoord ondertekend is, moeten de rebellenleden zich verzamelen in 31 zones in Colombia om - onder toezicht van de Verenigde Naties - hun wapens in te leveren. Dat proces zal zes maanden duren.

Meer dan 220.000 mensen gedood
Het is de eerste keer dat de regering en de Farc op eenzelfde moment een wapenstilstand afkondigen. De rebellenbeweging kondigde in juli 2015 al een eenzijdig staakt-het-vuren aan, waardoor het aantal confrontaties met het leger gevoelig verminderde. Vanaf eind juni was al een voorlopige wapenstilstand van kracht. In de gevechten tussen overheidstroepen, linkse rebellen en rechtse paramilitairen waren sinds de jaren zestig meer dan 220.000 mensen gedood en miljoenen anderen verdreven.

Bekijk ook: