Nationale rouw in Italië na aardbeving

In Italië wordt vandaag een dag van nationale rouw gehouden na de dodelijke aardbeving van afgelopen woensdag. Bij de aardbeving kwamen 290 mensen om het leven, maar vermoedelijk loopt de dodentol nog op.

De vlaggen op openbare gebouwen gaan vandaag halfstok in Italië. Ongeveer veertig slachtoffers krijgen vandaag ook een staatsbegrafenis in Ascoli Piceno. Onder meer Italiaans president Sergio Mattarella en premier Matteo Renzi wonen de plechtigheid bij. In Amatrice, waar 218 van de slachtoffers woonden, is dinsdag een herdenkingsdienst gepland.

Bouwvoorschrift overtreden?
Het openbaar ministerie in de Italiaanse provincie Rieti onderzoekt of de bouwvoorschriften zijn overtreden in het gebied dat zwaar is getroffen door de aardbeving. "Wat daar gebeurd is, kan niet enkel als ongeluk worden gezien", aldus procureur Giuseppe Saieva in de krant La Repubblica.

Bij enkele van de vernielde huizen is "met meer zand dan cement" gebouwd. Vooral de instorting van een net gerenoveerde basisschool in Amatrice zorgde voor opzien. Tot op heden zijn echter nog geen verdachten opgepakt.

Dodentol loopt op
Het aantal doden na de aardbeving is volgens lokale autoriteiten opgelopen tot 290. Meer dan 350 mensen liggen nog steeds in het ziekenhuis, onder wie een veertigtal in kritieke toestand. Op heel wat plaatsen wordt er nog steeds naar vermisten gezocht. Tot nu toe werden er 215 mensen levend onder het puin gehaald, maar de kans op overlevenden wordt steeds kleiner.

Bekijk ook: