Mark Rutte wil 3e keer premier worden

De Nederlandse eerste minister Mark Rutte hoopt na de verkiezingen van maart 2017 opnieuw premier te worden. Rutte is namens het partijbestuur officieel voorgedragen als lijsttrekker van de liberale partij VVD. 

"Ik ga door. Ik voel een ongelooflijke drive om door te gaan", zo verklaart Rutte in een interview dat morgen  in de krant De Telegraaf verschijnt. Rutte belooft ook dat hij zijn termijn helemaal uit zal dienen. Als Rutte er niet in slaagt om met de VVD te grootste partij te worden en de premier te leveren, dan zal Rutte in de Tweede Kamer plaatsnemen. 

Het besluit van Rutte om nog een keer lijsttrekker te worden komt niet als een verrassing. Het wordt de vierde keer dat hij lijsttrekker wordt. Zijn positie binnen de partij is onomstreden. De 49-jarige Rutte leidt de liberalen al sinds 2006 en is premier sinds 2010. Hij is aan zijn tweede kabinet bezig. 

Zijn eerste regering, met het christendemocratisch CDA en gedoogsteun van de extreemrechtse PVV van Geert Wilders, kwam vroegtijdig aan zijn einde. Zijn tweede kabinet van VVD en het sociaaldemocratische PvdA is sinds 2012 aan de macht.