Frans boerkiniverbod voorlopig geschrapt

De Franse Raad van State heeft een voorlopige streep gezet door het boerkiniverbod in de badplaats Villeneuve-Loubet. Het gaat in tegen de fundamentele vrijheden van de Fransen, vindt de rechtbank.

De burgemeester van de Franse badplaats aan de Côte d'Azur had het dragen van een boerkini een tweetal weken geleden verboden. "Er werd me gesignaleerd dat op een van onze stranden een vrouw aan het baden was die gekleed was", aldus Lionnel Luca, de burgemeester van Villeneuve-Loubet. "Ik vond dat dat niet kon om hygiënische redenen en dat het niet welgekomen was gezien de algemene context”, klonk het toen.

Voor de Liga voor de Mensenrechten en het Collectief contre l’islamophobie en France (CCIF) kon de maatregel niet door de beugel. Ze stapten naar de rechter in Nice, maar die gaf hen geen gelijk. Daarom brachten de twee organisaties hun zaak voor de Raad van State. Die geeft hen vandaag wél gelijk. Volgens de Raad van State gaat het boerkiniverbod in tegen de fundamentele vrijheden van de Fransen. Het gaat wel om een voorlopige beslissing. De Raad van State wil eerst meer tijd alvorens een definitieve beslissing te nemen.

De boerkini mag dus opnieuw gedragen worden op het strand van Villeneuve-Loubet, want de uitspraak is specifiek toegespitst op het verbod in die badplaats. Het boerkiniverbod werd ook nog in een dertigtal andere Franse steden en gemeentes afgeroepen, zoals bijvoorbeeld in Cannes en in Corsica. Omdat de Raad van State de hoogste administratieve rechtbank van Frankrijk is, is de kans groot dat het boerkiniverbod ook op andere plaatsen zal sneuvelen.

Bekijk ook: