Naschokken Italië: is dit wel normaal?

Na de dodelijke aardbeving in Italië van in de nacht van dinsdag op woensdag zijn er al verschillende naschokken geweest. Ook vandaag beefde de aarde opnieuw hevig, met een beving van 4.7 op de schaal van Richter. Zeker niet abnormaal, zegt VTM NIEUWS-journalist Thomas Van Hemeledonck die ter plaatse is.

In de zwaarst getroffen regio zijn er intussen al bijna duizend naschokken geweest. Volgens Van Hemeledonck is dat een normale situatie. “De hoeveelheid van naschokken in Italië is zeker niet abnormaal. Bij een grote aardbeving komt namelijk erg veel energie vrij, en die bodemplaten moeten terug in evenwicht komen en dus stabiliseren. En daar gaat opnieuw met veel energie gepaard, met de naschokken tot gevolg”, klinkt het.

“Het merendeel van de naschokken voel je ook helemaal niet”, zegt Van Hemeledonck. “Maar soms zitten er wel zware tussen, en dat is natuurlijk de grote vrees.” Het is overigens ook moeilijk voorspellen hoe lang de naschokken nog zullen aanhouden. “Dagen, weken, maanden? Het is compleet onvoorspelbaar.”

Bekijk ook: