Ook 8 buitenlanders onder 278 doden Italië

Onder de 278 doden door de aardbeving van woensdagochtend in het centrum van Italië, bevinden zich ook minstens acht buitenlanders. Ondertussen slinkt de hoop om nog overlevenden te vinden in de getroffen gebieden. De regering riep gisteren de noodtoestand uit. 

De buitenlandse slachtoffers zijn drie Britten, twee Roemenen, een Spanjaard, een Canadees en een Salvadoraan. Daarnaast zijn verschillende buitenlanders nog vermist. De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders verklaarde gisteren nog dat hij geen weet had van Belgische slachtoffers.

Vermist
Bij de aardbeving kwamen al zeker 278 mensen om het leven en raakten 365 anderen gewond. De civiele bescherming verklaarde gisteren nog dat sinds de aardbeving 215 mensen gered werden. Intussen is dat cijfer opgelopen tot 238 mensen die levend van onder het puin gehaald werden.

Het is echter nog niet duidelijk hoeveel mensen nog vermist zijn. In de zomer verblijven namelijk veel meer mensen in de pittoreske Italiaanse dorpen, waardoor het zeer moeilijk is om uit te maken hoeveel mensen er juist aanwezig waren op het moment van de aardbeving.

Gisteren riep de regering de noodtoestand uit. Tegelijkertijd maakte de ministerraad tijdens een spoedvergadering bekend dat de eerste vijftig miljoen euro is vrijgemaakt voor de steun aan de mensen die alles hebben verloren en volledig aan de grond zitten. Met deze maatregel moeten de slachtoffers van de aardbeving in de getroffen gebieden snel mogelijk geholpen worden.

6,2 op schaal van Richter
Het bergachtige gebied ten noordoosten van Rome, niet ver van Perugia, werd woensdagochtend rond 3.36 uur dooreengeschud door een aardbeving met een kracht van 6,2 op de Schaal van Richter. De beving was voelbaar tot in Rome.

In het Italiaanse stadje Amatrice zijn intussen al verschillende naschokken geweest. Gisterennamiddag van VTM NIEUWS-reporter Thomas Van Hemeledonck getuige van zo'n naschok. Reddingswerkers waren op dat moment nog volop aan het werk.

"Klein mirakel"
Amatrice is bijna volledig van de kaart geveegd. Maar sommigen hadden geluk, zo blijkt uit een straf beeld dat onze VTM NIEUWS-ploeg kon filmen: een bed dat midden in het puin staat en volledig ongeschonden is gebleven. "Van een klein mirakel gesproken", zegt Thomas Van Hemeledonck.

"Als je geluk wil samenvatten in één beeld, dan is het dit wel", zegt hij, "Het dak is schuin weggezakt en de muren zijn opzij gezakt maar er is niks op het bed gevallen."

Bekijk ook: