Turkije stuurt nog meer tanks naar Syrië

Vandaag hebben opnieuw tien Turkse tanks de grens met Syrië overgestoken. Ook na de verovering van de stad Jarablus op Islamitische Staat gaat Turkije zijn militaire offensief dus voortzetten. "Onze operaties zullen doorgaan tot we de Koerdische militie YPG kunnen terugdringen tot achter de Eufraat en dus ons doel bereiken", zei premier Binali Yildirim daarover.

Gisteren stuurde Turkije al een tiental tanks over de Syrische grens richting Jarablus, een grensstadje dat in handen was van terreurorganisatie IS. De Syrische rebellen slaagden er dankzij de Turkse steun in om slechts in enkele uren tijd de strijders van Islamitische Staat terug te dringen uit het stadje. Volgens lokale kranten zou er sprake zijn van een honderdtal gedode jihadisten. Aan Turkse kant zouden er geen dodelijke slachtoffers zijn.

Een fotograaf van het Franse persbureau AFP zag dat ook vandaag tien Turkse tanks het land binnenrolden, deze keer ter hoogte van het zuidoostelijke grensstadje Karkamis. Enkele ziekenwagens en zware voertuigen zouden ook de grens hebben overgestoken.

Volgende stap?
De operatie is dus niet afgelopen sinds de herovering op Jarablus, zegt VTM NIEUWS-journalist Robin Ramaekers. "De Turkse autoriteiten hebben van in het begin gezegd dat de verovering van Jarablus niet het enige objectief is. De vraag is wat er nu verder moet gebeuren. De volgende stap zal wellicht richting de Koerdische milities zijn in de buurt van Manbij, de stad die recent door de Koerden werd veroverd. Als daar de confrontatie wordt aangegaan, dan wordt het een heel ander verhaal."

Bekijk ook: