Begrotingsevenwicht niet voor 2018

De federale regering laat een belofte los die ze twee jaar geleden bij haar start maakte: ze beloofde toen om in 2018 een begroting in evenwicht te hebben. Maar dat lijkt niet meer te lukken, want dan zou ze nog miljarden moeten besparen. Bij de start van de begrotingsgesprekken vandaag, zeggen de meeste partijen dat een evenwicht niet meer ten allen prijze moet.

"Voor een evenwicht in 2018 is nog 6,6 miljard euro nodig. Dat is een ongelofelijk hoog bedrag", aldus CD&V-vicepremier Kris Peeters. Bij CD&V, Open Vld en MR klinken gelijkaardige geluiden. "Tot nu toe zegt het regeerakkoord dat we naar een evenwicht gaan in 2018", zo verwoordde Open Vld-vicepremier Alexander De Croo het. "Maar laat ons toch kijken wat economisch zinvol is en erover waken dat we de economische groei niet kapotmaken."

Een doorbraak wordt echter nog niet verwacht. De eerste bijeenkomst van het kernkabinet sinds het reces is slechts een opwarmertje. Het echte werk zal de komende tijd nog vooral achter de schermen, in werkgroepen en tijdens meer informele contacten gebeuren.

Bovendien is het nog wachten op het definitieve voorstel dat minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) zal uitwerken voor de verlaging van de vennootschapsbelasting. Die is noodzakelijk, maar de rekening moet wel kloppen, klonk het opnieuw bij zowat alle vicepremiers. Over het nut van een eventuele vermogenswinstbelasting in die oefening, liet niemand zich expliciet uit. Peeters herhaalde wel het belang van "rechtvaardige fiscaliteit". De Croo merkte dan weer op dat "minder uitgeven" - extra besparen dus - de "beste" maatregel is.