Vrouw overleeft 30 dagen in wildernis

Een Tsjechische vrouw heeft dertig dagen op haar eentje in de wildernis doorgebracht in Nieuw-Zeeland, nadat haar partner een dodelijke val had gemaakt. Ze kon in het bergachtige gebied overleven door beschutting te zoeken in een berghut.

Het koppel – beide begin de dertig - was op 26 juli op een meerdaagse trektocht vertrokken langs de 32 kilometer lange Routeburn route, een bekende tocht door het ruige landschap op het Zuidereiland. Twee dagen later viel de man echter van een steile berg naar beneden. De vrouw kon haar partner nog bereiken, maar voor haar vriend kwam alle hulp te laat. 

De toeriste verklaarde aan de politie dat ze daarna drie dagen in de natuur doorbracht, tot ze de hut aan het Mackenziemeer wist te bereiken. Die was afgesloten voor de winter, maar ze brak in en maakte gebruik van de noodvoorraden die er lagen. In de hut was eveneens een radio aanwezig, maar de vrouw kreeg het apparaat niet aan de gang. Ze kon de hut ook niet op eigen kracht verlaten vanwege de hevige sneeuwval en de verwondingen die ze onderweg had opgelopen. 

"Zeer ongebruikelijk"
Gisteren werd de vrouw uiteindelijk teruggevonden in de berghut, nadat vrienden en familie alarm hadden geslagen en een zoektocht op poten hadden gezet. De vrouw zou het naar omstandigheden goed maken. Ze werd wel naar het ziekenhuis overgebracht voor observatie. 

In Nieuw-Zeeland is met ongeloof op de gebeurtenissen gereageerd. Volgens de inspecteur van de regio waar de Routeburn Track ligt is het zelfs zeer ongebruikelijk dat iemand zo lang in het gebied kan overleven. "Het is erg ongebruikelijk dat iemand zo'n lange tijd in de Nieuw-Zeelandse wildernis wordt vermist en dat de verdwijning zo lang onopgemerkt blijft", klinkt het. 

Niet extreem gevaarlijk of moeilijk
De Routeburn Track zou geen extreem gevaarlijke of moeilijke route zijn, maar volgens The Guardian waren de weersomstandigheden verre van ideaal. In Nieuw-Zeeland is het nu winter, waardoor de paden slecht betreedbaar zijn door de hevige sneeuwval. De route is overigens ook officieel gesloten rond deze tijd van het jaar, al kan het wel gewoon betreden worden. Daardoor zijn de meeste berghutten wel dicht.