Dodental Italië loopt op tot 250

Bij de zware aardbeving in Italië zijn volgens nieuwe cijfers van de civiele bescherming 250 mensen omgekomen en 365 anderen verwond. De brandweer heeft tot dusver 215 mensen levend vanonder het puin gehaald. Intussen heeft Buitenlandse Zaken bevestigd dat er geen Belgen bij de doden zijn.

Er zijn nog veel mensen vermist, onder meer onder het puin van een ingestort hotel in Amatrice, het historische dorp dat het zwaarst getroffen werd door de aardbeving. De reddingswerkers bleven gisteravond en deze nacht zoeken naar overlevenden in het donker, met behulp van zaklampen en honden. Het stadje ligt vol brokstukken en lijkt wel platgebombardeerd. Hulpverleners moeten hun uiterste best doen om zich een weg door het puin te banen. Het stadje is bijna volledig van de kaart geveegd.

Het bergachtige gebied ten noordoosten van Rome, niet ver van Perugia, werd gisterochtend rond 3.36 uur dooreengeschud door een aardbeving met een kracht van 6,2 op de Schaal van Richter. De beving was voelbaar tot in Rome. "Het hele gebied bestaat niet meer, vrijwel alle huizen zijn ingestort. Het is een ramp'', zei de burgemeester van het dorpje Pescara del Tronto.

In totaal zijn er al 250 dodelijke slachtoffers. “Reddingswerkers houden de hoop erin, maar na 24 uur slinkt de kans enorm dat er nog een mirakel gebeurt”, zegt VTM NIEUWS-journalist Thomas Vanhemeledonck vanuit Amatrice.

Tentenkampen
Premier van Italië Matteo Renzi verzekerde de bevolking van het getroffen gebied van alle noodzakelijke hulp. "We zullen niemand aan zijn lot overlaten - niet één familie, geen stad of dorp'', beloofde hij voordat hij gisteren naar het rampgebied vertrok. Hij bedankte de reddingswerkers, maar ook de gewone inwoners en toeristen die na het natuurgeweld soms met hun blote handen puin hielpen ruimen. Mensen die door de ramp hun huis zijn verloren, worden ondergebracht in tentenkampen.

Geen Belgen
Intussen heeft Buitenlandse Zaken bevestigd dat er geen Belgen bij de doden zijn. En hulp van ons B-Fast team is ook niet nodig, zegt minister Reynders. B-fast is een snelle interventieploeg die onze regering meteen naar het buitenland kan sturen om hulp te bieden bij rampen zoals overstromingen en aardbevingen.

Vaker bevingen
De dodelijke aardbeving in Italië is het gevolg van de voortdurende druk tussen twee aardplaten: zogenaamde Adriaplaat die vanuit de Adriatische Zee botst met de Euraziatische plaat die druk uitoefent vanuit het noordwesten. Die botsing vindt plaats onder het Apennijnengebergte dat zich uitstrekt van het noordoosten tot het zuidwesten van Italie, over ruim 1.300 kilometer.

Italië krijgt vaak te maken met aardbevingen. In 2009 vielen bij een aardbeving in de regio Aquila meer dan driehonderd doden. De noordelijke regio Emilia-Romagna kreeg in mei 2012 te maken met twee hevige bevingen in tien dagen tijd, waarbij 23 mensen omkwamen. 

Bekijk ook: