"Eerste 24 uur na ramp zijn cruciaal"

VTM NIEUWS-journalist Thomas Vanhemeledonck is op dit moment in Amatrice, het Italiaanse dorpje dat door een aardbeving grotendeels van de kaart geveegd werd. Er wordt volgens Vanhemeledonck “met man en macht” gewerkt om iedereen vanonder het puin te halen, en dat is een race tegen de klok. “Bij dit soort aardbevingen zijn de eerste 24 uur enorm cruciaal.”

Het zijn volgens hem vooral de oude, historische huizen en gebouwen die helemaal onderuit zijn gehaald. “We hebben huizen gezien waar je het ene huis ziet staan dat niet eens een scheurtje heeft en het huis een paar meter daarnaast ligt volledig in puin. Het heeft alles te maken met hoe oud die huizen zijn – sommige waren meer dan 100 jaar oud.”

“Het is natuurlijk moeilijk om in deze omstandigheden te werken. Het gaat over historische dorpjes met vaak hele kleine straatjes waar de reddingswerkers moeilijk doorkunnen. Ze hebben in ieder geval genoeg mensen om te zoeken. De solidariteit is echt enorm, zelfs het Vaticaan heeft brandweermannen naar hier gestuurd om te komen helpen.”