Bewoonbare planeet ontdekt 'vlakbij' Aarde

Vlakbij de meest nabije ster is een levensvatbare aarde-achtige planeet ontdekt. Dat meldt het ESO, de Europese Zuidelijke Sterrenwacht. Die planeet kan de dichtste woonplaats van leven buiten ons zonnestelsel zijn.

De planeet draait in een baan om Proxima Centauri, de dichtste ster buiten ons zonnestelsel. Die bevindt zich zo’n vier lichtjaar van de aarde, omgerekend een goeie veertig biljoen kilometer. De planeet, die de naam Proxima b kreeg, is ongeveer 1.3 keer zo groot als onze aarde. Ze draait op een afstand van ongeveer zeven miljoen kilometer rond de koele moederster, amper vijf procent van de afstand tussen de aarde en de zon. Maar Proxima Centauri is een rode dwergster en een stuk zwakker dan onze ster, waardoor de planeet zich toch in een levensvatbare zone bevindt.

Het lijkt erop dat vloeibaar water alleen op het oppervlak aanwezig kan zijn in de zonnigste gebieden. De draaiing van planeet Proxima b, de sterke straling van de ster en de vormingsgeschiedenis van de planeet zorgen ervoor dat het klimaat nogal verschilt van dat op aarde en dat het onwaarschijnlijk is dat er op Proxima b seizoenen voorkomen. Volgens de ESO zal Proxima b "een belangrijk doelwit zijn in de jacht naar het bewijs van leven elders in het heelal.”