Militairen gaan Franse scholen bewaken

Met de start van het schooljaar in het verschiet neemt Frankrijk forse maatregelen om de veiligheid op te drijven. 3.000 reservisten zullen ingezet worden om schoolpoorten te bewaken, en scholen moeten in een speciale rampoefening een aanslag simuleren. Voor de leerlingen zijn er speciale lessen over hulp in noodsituaties. 

Na de reeks aanslagen van het voorbije anderhalf jaar zit de schrik er bij de Fransen goed in. Een week voor de start van het nieuwe schooljaar wil de Franse regering leraren, leerlingen en ouders geruststellen met een aantal gerichte veiligheidsmaatregelen in en rond de scholen. 

Leraren vormen immers een mogelijk doelwit voor IS. In haar Franse propagandablad Dar-al-Islam riep de terreurorganisatie al in november vorig jaar op om het onderwijspersoneel "aan te vallen" en te "doden". Leraren zijn voor IS immers "vijanden van Allah" die de laïcité onderwijzen en "in oorlog zijn met de islamitische familie". Bovendien was er in maart 2012 al eens een aanslag op een Joodse school in Toulouse. Mohamed Merah vermoorde toen in naam van de jihad een leerkracht en drie leerlingen.

3.000 reservisten gemobiliseerd
Voor de start van het nieuwe schooljaar in de 64.000 Franse scholen mobiliseert de gendarmerie meer dan 3.000 reservisten, zegt minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve. Gedurende het hele schooljaar zullen mobiele patrouilles samen met de lokale politie de schoolomgevingen bewaken. In de scholen zelf komt er geen veiligheidspersoneel. Onderwijsminister Najat Vallaud-Belkacem wijst er op dat scholen, in tegenstelling tot winkels, niet toegankelijk zijn voor het grote publiek. 

De scholen zelf moeten voortaan drie rampoefeningen houden, één meer dan nu. Die nieuwe rampoefening moet een aanslag simuleren waarbij iemand de school binnendringt. Daarnaast moeten de schooloversten hun telefoonbestand updaten, zodat ze per sms alarm kunnen slaan. Leerlingen zullen voorgelicht worden met kleine tips over ze kunnen doen om iemand in nood te helpen. Sommige leerlingen zullen EHBO-lessen krijgen.

Crevits: geen extra maatregelen
Bij ons in Vlaanderen komen er geen extra veiligheidsmaatregelen op en rond scholen. Na de aanslagen van 22 maart waren er al speciale voorzorgsmaatregelen genomen: de politie patrouilleert vaker, het aantal toegangen tot scholen is beperkt, de schoolpoort blijft zo veel mogelijk gesloten, en er is meer toezicht tijdens de speeltijd. Dat volstaat volgens de veiligheidsdiensten en minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).