Turkse tanks vallen Syrië binnen

Turkije heeft een tiental tanks over de Syrische grens gestuurd richting Jarabulus, een grensstadje dat in handen is van terreurorganisatie IS. Bedoeling is de extremisten van de grenzen te verjagen. Het is de eerste keer dat Turkse grondtroepen Syrië binnenvallen in de strijd tegen IS. Ook de Koerdische strijden in Noord-Syrië worden bestookt.

Met steun van de internationale coalitie tegen IS lanceerde het Turkse leger onder de naam 'Schild van de Eufraat' een operatie tegen IS, met gevechtsvliegtuigen en speciale eenheden. Syrische rebellengroepen zeggen eveneens vanuit Turkije naar de stad te trekken.

"Volledige zuivering"
Een reporter van persagentschap Reuters zag aan de grens zes Turkse tanks de grens oversteken en spreekt van verschillende bombardementen. Eerder had minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu gezegd dat het grensgebied met Syrië "volledig moet worden gezuiverd van IS-strijders".

Koerden
Volgens de Turkse president Recep Tayyip Erdogan is het offensief "gericht tegen bedreigingen" voor Turkije die van terreurorganisaties "zoals IS en de Syrisch-Koerdische militie YPG" uitgaan. "Achter deze aanvallen moet nu een punt worden gezet", zei hij in een toesprak in Ankara. "Wij moeten dit oplossen".

De YPG is de de belangrijkste bondgenoot van de VS op de grond in zijn strijd tegen IS. Namens de Koerdische Democratische Eenheidspartij (PYD) noemde Aldar Khalil de Turkse incursie in Syrië een "oorlogsverklaring" en "aantasting van de Syrische soevereiniteit". De gewapende vleugel van de PYD is de YPG.

"Flagrante schending"
Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Damascus gewaagde van een "flagrante schending"' van de Syrische soevereiniteit. Het zegt dat bestrijding van terrorisme op zijn grondgebied in overleg met de Syrische regering en het leger moet gebeuren. 

Net vandaag komt de Amerikaanse vicepresident Joe Biden op bezoek in Turkije. Hij zal er met premier Yildirim en president Erdogan praten over de aanslepende burgeroorlog in Syrië.