Dodentol aardbeving loopt op tot 159

Zeker 159 mensen zijn om het leven gekomen bij de zware aardbeving van woensdag in het centrum van Italië. Buitenlandse Zaken heeft nog geen weet van Belgische slachtoffers.

  • Ben jij zelf in Italië? Laat ons iets weten via 4040@vtm.be.

Voelbaar in Rome
De aardbeving deed zich vanmorgen voor rond 3.30 uur en was in heel Centraal-Italië voelbaar, tot in de hoofdstad Rome. Volgens het European Mediterranean Seismological Centre had ze een magnitude van 6.1 en lag het epicentrum in Rieti, de US Geological Survey zegt dat het epicentrum in de buurt van de stad Norcia lag en de beving een magnitude van 6.2 had. De Italiaanse civiele bescherming houdt het op een magnitude van 6.0, en richtte een crisiscentrum in.

"Mijn dorp is er niet meer"
"We hebben nieuws over gewonden en instortingen", zei het hoofd, Fabrizio Curcio, aan de openbare omroep Rainews24. Sergio Perozzi, de burgemeester van Amatrice, laat weten dat zijn stad zwaar getroffen is. Aan de Italiaanse krant La Repubblica zegt hij dat zijn dorp van de kaart is geveegd: "Mijn dorp is er niet meer."

Intussen heeft de brandweer ook de beelden vrijgegeven die gemaakt zijn met een drone boven het stadje Amatrice waarop de ravage duidelijk zichtbaar is.Ook vanuit een helikopter maakte de brandweer beelden van de plaats Castelluccio in het getroffen Norcia. Het plaatsje is gelegen op een heuvel, midden in het nationale park Monte Sibillini.

Vaker aardbevingen
Italië krijgt vaak te maken met aardbevingen. In 2009 vielen bij een aardbeving in de regio Aquila meer dan 300 doden. De noordelijke regio Emilia-Romagna kreeg in mei 2012 te maken met twee hevige bevingen in tien dagen tijd, waarbij 23 mensen omkwamen.