Verkoop boerkini in de lift ondanks heisa

De boerkini, het bedekkende badpak voor moslimvrouwen, wordt ondanks de controverse steeds populairder. Volgens Aheda Zanetti, de uitvindster van de boerkini, is de vraag naar het badpak vijf keer zo groot dan een tijd geleden. “En het zijn vaak niet-moslimvrouwen die een bestelling plaatsen”, aldus de uitvindster.

In ons land ligt de boerkini al een tijdje onder vuur. De N-VA pleitte vorige week nog voor een volledig boerkiniverbod in zwembaden en aan de kust. "Ik geloof niet dat vrouwen in naam van het geloof met zo'n gedrocht op het strand willen rondlopen", zegt Nadia Sminate, N-VA-parlementslid en voorzitter van de commissie Radicalisering in het Vlaams Parlement.

Frans verbod
In Frankrijk is de boerkini zelfs al in vijftien steden verboden. "De stranden moeten, zoals alle openbare ruimtes, worden gevrijwaard van religieuze statements", zegt premier Manuel Valls. “Want de boerkini is een belichaming van een politiek project, dat tegen de maatschappij is en gebaseerd is op de slavernij van vrouwen".

Stijgende populariteit
Ondanks de controverse is de boerkini aan een ware opmars bezig de laatste weken. “Afgelopen zondag hebben we online zestig bestellingen ontvangen”, zegt de uitvindster. “Normaal gezien ontvangen wij tussen de tien en de twaalf orders op een zondag. En het zijn niet alleen maar moslima’s die bestellen. De boerkini is ook populair bij zwemmers en mensen die zich voluit tegen de zon willen beschermen. Vrouwen moeten zich verenigen: het maakt niet uit welk ras of welke religie je hebt.” 

Bekijk ook: