Nieuw hoofdstuk in 'e-mailboek' Clinton

De FBI heeft aan het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bijna 15.000 e-mails overgemaakt die op de server stonden van de Democratische presidentskandidate Hillary Clinton. Het ministerie gaat nu bekijken welke kunnen worden vrijgegeven.

De FBI vond bij het doorzoeken van Clintons privéserver 14.900 documenten die dateren uit haar periode als minister van Buitenlandse Zaken, maar nog niet werden vrijgegeven door haar advocaten. Volgens woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken Mark Toner moeten de e-mails worden vrijgegeven, maar zal eerst bekeken worden welke ervan tot de privésfeer behoren of geheim moeten blijven omwille van veiligheidsreden.

Volgende maand zullen de advocaten van het ministerie van Buitenlandse Zaken met een rechter een tijdschema vastleggen voor het vrijgeven van de e-mails, wat waarschijnlijk in de weken voor de verkiezingen van 8 november zal gebeuren.

Gemakkelijker
Hillary Clinton gaf eerder al toe dat ze de privéserver gebruikt had omdat het gemakkelijker was. Ze verklaarde wel dat er geen vertrouwelijke informatie was verstuurd. De server stond in haar huis in Chappaqua in New York. Het gebruik van een privéserver voor het sturen van geheime overheidsinformatie is verboden in de VS. Het mailschandaal dateert al van 2009, toen Clinton net was aangesteld als minister van Buitenlandse Zaken.