‘Abortustrip’ verhit de gemoederen in Ierland

Twee Ierse vrouwen zijn afgelopen weekend naar Groot-Brittannië gereisd om een abortus te ondergaan, omdat de strenge arbortuswetgeving in Ierland hen verhindert om een abortus in eigen land te krijgen. Ze hebben hun verhaal via Twitter naar buiten gebracht, en hebben op die manier de discussie over de strenge abortuswetgeving in Ierland opnieuw doen oplaaien. 

De twee vrouwen, die anoniem willen blijven, boekten samen een vliegticket naar een onbekende plaats in het Verenigd Koninkrijk, waar een van hen een abortus heeft ondergaan. De vrouwen legden hun volledige trip via Twitter vast. "We zijn solidair met al onze Ierse zusters die ons voorgegaan zijn", twitterden ze op het moment dat ze het vliegtuig in stapten.

Enkel bij gevaar voor vrouw
Elke dag trekken ongeveer tien Ierse vrouwen naar Groot-Brittannië voor een abortus. De vrouwen kunnen bijna niet anders, want in Ierland mag een abortus enkel als het leven van de vrouw in gevaar is. Zelfs verkrachte vrouwen of vrouwen die het slachtoffer zijn geworden van incest, mogen zich volgens de Ierse wet niet laten aborteren. Ierland heeft zelfs de strengste abortuswetten van heel Europa. De Verenigde Naties en verschillende mensenrechtenorganisaties hebben het land er al voor op de vingers getikt.

Doordat de vrouwen met hun verhaal naar buiten treden, laait de discussie in het land terug op. Uit peilingen is ook al gebleken dat de meerderheid van de Ieren een versoepeling wil van de wet. De Ierse premier heeft nog niet gereageerd op de tweets. De Ierse minister van Gezondheid heeft de vrouwen wel al bedankt om het probleem aan te klagen.