Arts treft 40 messen aan in maag patiënt

In India hebben chirurgen een wel heel opmerkelijke operatie gedaan: ze haalden maar liefst veertig messen uit de maag van een man. “De patiënt heeft een onweerstaanbare drang om metaal te consumeren”, aldus een van de chirurgen.

De 42-jarige man uit Amritsar, in het noordwesten van India, liet een tijd geleden een gastroscopie nemen. Daarbij vonden dokters sporen van metaal terug in zijn maag. De man gaf toe dat hij aan een dwangneurose lijdt. “Ik moest die messen inslikken, ik kon het gewoon niet laten.” Volgens de man ging het om een nooit verwerkt trauma na een verkeersongeval.

Vijf chirurgen opereerden de man maar liefst vijf uur lang. “We waren erg zenuwachtig, een kleine fout had de man zijn leven gekost. Ik heb al twintig jaar ervaring, maar zoiets heb ik nog nooit gezien”, zegt dokter Jatinder Malhotra.

De patiënt wordt nu doorverwezen naar een psychiater die hem van zijn ‘metaaldrang’ moet helpen. De dokters in het ziekenhuis hebben alvast een goede raad: “Als je denkt dat je meer ijzer in je lichaam nodig hebt, probeer dan eens spinazie.”