"Dader Turkije was tussen 12 en 14 jaar"

De dader van de zelfmoordaanslag op een huwelijksfeest in Gaziantep in Turkije was een kind van tussen twaalf en veertien jaar. Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan vandaag gezegd via het persagentschap Anadolu. Bij die aanslag vielen volgens de laatste gegevens 51 doden en 69 gewonden. Van de gewonden zijn zeventien er erg aan toe.

De aanslag vond gisteren rond 22.50 uur lokale tijd (21.50 uur Belgische tijd) plaats in Gaziantep, op slechts zestig kilometer van de grens met Syrië. Volgens Mehmet Erdogan, een parlementslid van de regerende partij AKP, gaat het “naar alle waarschijnlijkheid om een zelfmoordaanslag.” Het is zeker niet onwaarschijnlijk dat die gepleegd is door een tiener. Onlangs hebben de Nederlandse veiligheidsdiensten nog gewaarschuwd voor aanslagen door kinderen en vrouwen.

PKK of IS?
Wie achter de aanslag zit, is voorlopig nog onduidelijk. De president van Turkije, Recep Tayyip Erdogan, heeft de aanslag met kracht veroordeeld. “Zij die Turkije niet kunnen overwinnen en proberen om haar uit te dagen met etnische en sektarische methodes, zullen niet overwinnen. Er is geen enkel verschil tussen de PKK, die afgelopen maand al zeventig leden van de ordediensten tot martelaren heeft gemaakt, de FETO (de organisatie van Fathullah Gülen nvdr) en IS”, laat de president weten.

Een afgevaardigde van de provincie Gaziantep heeft gezegd “dat het huwelijk zich in openlucht afspeelde” en dat het feest doorging in een Koerdische wijk van de stad Gaziantep. Dit versterkt het vermoeden dat de PKK niet achter de aanslag zit. “Heel veel Koerden hebben vannacht hun leven verloren”, zegt de pro-Koerdische partij HDP in een e-mail.

Op dit moment wijzen heel wat mensen in de richting van islamitische Staat, maar de terroristische organisatie heeft de aanslag voorlopig nog niet opgeëist.

Het is zeker niet onwaarschijnlijk dat die aanslag gepleegd is door een tiener. Onlangs hebben de Nederlandse veiligheidsdiensten nog gewaarschuwd voor aanslagen door kinderen en vrouwen.