Al 50 doden bij aanslag trouwfeest Turkije

Bij een bomaanslag op een trouwfeest in Gaziantep, in het zuidoosten van Turkije, zijn vannacht zeker vijftig personen om het leven gekomen en 94 mensen raakten gewond. Dat melden de lokale autoriteiten. De aanslag werd voorlopig nog niet opgeëist.

De aanslag vond omstreeks 22.50 uur lokale tijd (21.50 uur Belgische tijd) plaats in Gaziantep, op slechts 60 kilometer van de grens met Syrië. Volgens Mehmet Erdogan, een parlementslid van de regerende partij AKP, gaat het “naar alle waarschijnlijkheid om een zelfmoordaanslag.”

De plaatselijke autoriteiten laten weten dat er al zeker vijftig doden zijn geteld. De gouverneur van de provincie, Ali Yerlikaya, liet vannacht nog weten dat er minstens dertig doden en 94 gewonden waren geteld. Een eerder bericht sprak nog van 22 doden. Yerlikaya sprak van “een verschrikkelijke terroristische aanslag.”

PKK of IS?
Wie achter de aanslag zit is voorlopig nog onduidelijk. De president van Turkije, Recep Tayyip Erdogan, heeft de aanslag met kracht veroordeeld. “Zij die Turkije niet kunnen overwinnen en proberen om haar uit te dagen met etnische en sektarische methodes, zullen niet overwinnen. Er is geen enkel verschil tussen de PKK, die afgelopen maand al 70 leden van de ordediensten tot martelaren heeft gemaakt, de FETO (de organisatie van Fathullah Gülen nvdr) en IS”, laat de president weten.

Een afgevaardigde van de provincie Gaziantep heeft gezegd “dat het huwelijk zich in openlucht afspeelde” en dat het feest doorging in een Koerdische wijk van de stad Gaziantep. Dit versterkt het vermoeden dat de PKK niet achter de aanslag zit. “Heel veel Koerden hebben vannacht hun leven verloren”, zegt de pro-Koerdische partij HDP in een e-mail.

Op dit moment wijzen heel wat mensen in de richting van IS, maar de terroristische organisatie heeft de aanslag voorlopig nog niet opgeëist.