VS verhindert bommen op Koerden

Amerikaanse gevechtsvliegtuigen hebben vliegtuigen van het Syrische leger verhinderd om de stad Hassakeh nog langer te bombarderen. Het Syrische leger wil namelijk de Koerdische strijders verjagen uit Hassakeh, maar de Amerikanen zijn daar tegen omdat de Koerden een belangrijke bondgenoot zijn in de strijd tegen Islamitische Staat.

Syrische bommenwerpers bestoken het deel van Hassakeh dat in handen is van Syrische Koerden, het andere deel is nog in handen van Damascus. Tientallen huizen en winkels gingen tegen de grond. In totaal komen dertien mensen om. Het is de eerste keer in de vijf jaar oude burgeroorlog dat het leger van Assad de Syrische Koerden aanvalt. Dat is vreemd omdat Damascus en het Syrisch-Koerdische Volksleger tot nu toe samen tegen Islamitische Staat vochten.

Volgens Damascus vragen de Koerden om een militaire reactie in Hassakeh omdat de Koerden in het noorden van Syrië een eigen staat aan het vormen zijn. Voor de Verenigde Staten kan het niet dat Syrië de Koerden aanvalt, want zij zijn een bondgenoot. Daarom hebben Amerikaanse F-18's Syrische gevechtsvliegtuigen verhinderd nog langer Koerden aan te vallen. Het kwam niet tot een confrontatie. De Syrische bommenwerpers zijn op tijd verdwenen.