Imam zet nonnenkleed tegenover boerkini

Middenin de debatten over een boerkiniverbod postte een imam in Italië een foto van zeven nonnen op Facebook, die in 'ordekleding' aan het pootjebaden zijn. Izzeddin Elzir, ook voorzitter van de vereniging van moslimgemeenschappen in Italië, zette de foto van de zeven nonnen deze week op Facebook zonder verdere commentaar. De foto was meteen goed voor een nieuwe discussie en werd al bijna 3.000 keer gedeeld.

Zijn Facebookaccount werd zelfs tijdelijk geblokkeerd. "Het is absurd dat men in tijden van vluchtige communicatie een dergelijke foto als bedreiging ziet. Dat stemt toch tot nadenken", vertelt hij in de krant La Repubblica. Na enkele uren was zijn account weer bereikbaar.

Facebook verklaarde dat het niets met de foto te maken had, maar veeleer met iemand die gemeld had dat zijn account was gehackt. Dat moest onderzocht worden. Wat ook de beweegreden was, de foto staat dit weekend in bijna alle Italiaanse kranten. Hij heeft met zijn foto heel wat begrip en solidariteit geoogst, ook bij katholieken. "Ook de moslimvrouw mag aantrekken wat ze wil", klinkt het.

Discussie
De discussie rond het boerkiniverbod ontstond in de Franse badstad Cannes. Vorige week voerde de burgemeester daar een algemeen verbod in. "Er is een scheiding tussen Kerk en Staat", klonk het toen. Daarna volgden nog twee Franse burgemeesters het voorbeeld van hun collega. In België bleef de reactie ook niet uit en N-VA liet al snel merken dat zij voorstander was om de boerkini van onze stranden te bannen.

Duikerspak
Toch kon N-VA op niet veel bijval rekenen binnen de moslimgemeenschap en ook andere partijen spraken zich al tegen het voorstel uit. De moslima Chadia Bahtatt reageerde nog in VTM NIEUWS over haar ervaringen in Vlaamse zwembaden en stranden. "Ik mag geen enkel zwembad binnen. Ik zie het gewoon als een duikerspak, want zo ziet een boerkini er eigenlijk uit, en het is perfect hygiënisch.”