IS gebruikt menselijk schild bij uittocht

Islamitische Staat heeft burgers als menselijk schild gebruikt om te vermijden dat ze gebombarbeerd werden door een alliantie van antijihadisten. Dat blijkt uit foto's die via Twitter zijn vrijgegeven door die alliantie, het Syrisch Democratisch Front (SDF). IS probeert op die manier de Syrische stad Manbij te verlaten, die sinds vorige week heroverd was. 

Op de foto’s, die vorige week met drones vanuit de lucht werden genomen, is te zien hoe de terroristen burgers gebruiken als menselijk schild om te vermijden dat ze tijdens hun uittocht richting de Turkse grens vanuit de lucht worden aangevallen. De burgers bevinden zich in de colonne auto’s waarmee IS de stad verlaat. Het door het Amerikaanse leger gesteunde SDF besloot daarop om geen aanval uit te voeren om de burgers te sparen, dat meldt BBC.

Het SDF slaagde er na een tien weken durend offensief in om Manbij te bevrijden. Afgelopen zaterdag werden honderden burgers weer vrijgelaten, terwijl anderen zelf konden ontsnappen. In juni werd een konvooi van IS-militanten gebombardeerd toen het uit de Iraakse stad Falluja vertrok, daarbij werden volgens BBC 175 voertuigen verwoest. IS leek een herhaling van die gebeurtenis te willen vermijden.