Truckers Calais “zelfs met messen bedreigd”

De vluchtelingen in Calais worden steeds brutaler om toch maar via een vrachtwagen richting het Verenigd Koninkrijk te geraken. Op beelden is te zien hoe ze brandende blokkades op de snelweg gooien, en hoe ze de chauffeurs bedreigen met knuppels en messen. De transportfederatie Febetra trekt aan de alarmbel.

Door de staking in de ferryhaven in Calais vorig jaar ontstonden er lange wachttijden en maakten migranten van de gelegenheid gebruik om aan boord te klimmen. Die lange files zijn er nu niet meer en ook de beveiligde zone van Eurotunnel is uitgebreid. "Maar het gevolg is dat migranten veel driester zijn geworden", zegt Philippe Degraef, directeur van Febetra.

"Elke nacht gooien ze alles wat ze kunnen vinden, zoals hout en autobanden, op de snelweg A16 richting Calais en steken die blokkades in brand, waardoor een chauffeur wel moet stoppen. Dan komen ze tevoorschijn met messen, stokken en knuppels, bedreigen de chauffeurs en dwingen hen de laadruimte van hun truck te openen", geeft Degraef aan.

“Chauffeurs vrezen voor hun leven” 
Febetra, de transportfederatie, vraagt nu aan onze overheid om in te grijpen. Want, zeggen ze daar, onze chauffeurs vrezen voor hun leven. De Belgische regering gaat bekijken wat ze kan doen aan de klachten van de transportbonden. Het ligt wel gevoelig, want het gaat over het werk van de Franse politie in Calais.