Komt er boerkaverbod in Duitsland?

Geen algemeen boerkaverbod, maar wel een verbod op het dragen van de boerka op sommige openbare plaatsen. Dat is het voorstel van de Duitse ministers van Binnenlandse Zaken van het christendemocratische blok (CDU/CSU) van bondskanselier Angela Merkel. Een boerkaverbod is nodig om de sociale cohesie aan te zwengelen, klinkt het. 

"Wij zijn het er allemaal over eens dat wij wettelijk mensen willen dwingen hun aangezicht te tonen, omdat we vinden dat dit nodig is om in deze maatschappij samen te leven", zei federaal minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière vandaag aan de Duitse openbare televisiezender ZDF.

De federale minister wijst het idee van een algemeen boerkaverbod in het openbaar af omdat het ongrondwettelijk is. Volgens hem moet er wel een verbod komen aan het stuur, bij een bezoek aan de autoriteiten, op scholen, universiteiten en in gerechtszalen.

"Nodig voor maatschappelijke samenhang"
Volgens de Duitse ministers willen ze de boerka niet verbieden om veiligheidsredenen, maar is een verbod nodig voor de maatschappelijke samenhang. De bedekking van het volledige gezicht "past niet in de openheid van het land naar de wereld", klinkt het. 

Een precieze agenda voor het verbod is nog niet bekend. De sociaaldemocratische coalitiepartner SPD laat weten niet achter de maatregel te staan.