95.000 hectare in as gelegd in Portugal

De hevige bosbranden van begin augustus in Portugal vernielden meer dan 95.000 hectaren grond, waarvan bijna 35.000 hectaren bos. Dat zegt het Portugese instituut voor bosbeheer.

Tussen 1 en 15 augustus zijn er in Noord-Portugal ongeveer 70.000 hectaren verloren gegaan, waarvan 41.000 in Aveiro, de zwaarst getroffen regio. Dat meldt het Portugese Instituut voor Natuur- en Bosbehoud (ICNF) in een rapport.

Op het toeristische eiland Madeira, waar drie doden vielen bij de branden, gingen 5.400 hectaren in rook op. In deze autonome regio aan de Marokkaanse kust, moesten een duizendtal mensen geëvacueerd worden, waaronder ook heel wat buitenlandse toeristen. Een hotel werd volledig in de as gelegd en zo'n 300 huizen raakten beschadigd.

Op het vasteland vielen geen doden bij de branden, maar verschillende huizen vatten vuur. Verschillende buurten en minstens eén hotel moesten ontruimd worden.

Autoriteiten zeggen steun toe
De Portugese autoriteiten, die de schade nog in kaart aan het brengen zijn, hebben al steun toegezegd aan de getroffen landbouwers en aan de heropbouw van de huizen in Madeira.

Bekijk ook: